Assalamualaikum..
Just now fighting for Muet exam..akhirnya tamat jua..x yah dah aku nak pikir pasal MUet lagi. Sekarang fokus pada tiga set PBS yg wajib diselesaikan. Bukan apa, just sediakan payung sebelum hujan. In case kalau total mark aku x lepas 3 point above, PBS tu bleh cover sket2. Risau beb, dah galak habis hati nie nak berjaya macam kawan-kawan yang lain..huhu..Habis MUet nie, fuhh lepas lah beban aku satu subjek. Nak kene carry lagi lima subjek nie. Alhamdulillah result sem 2 hari tu ada improvement. Hehe, x sia-sia aku rajin bela POU dengan jayanya. Kebajikan dia pun sentiasa terjaga..hehe..mungkin sebab tu pun my Cutie POU tolong doakan kejayaan aku sekali..hehe. Diam tak diam, hampir setengah bulan dah Ibadah puasa yang di lalui seluruh Umat Islam berlalu. Seronok beb, aku yang bukan kaki masjid nie..honestly okey..dapat pegi masjid buat terawih ramai-ramai dengan orang kampung. Seronok beb, baru dua tahun kebelakangan nie aku berkesempatan terawih kat kampung. Yelah, sebelum nie duduk hostel. Every moment pun habis kat asrama. Tu yang masuk kampung tuh, bayak pokcik-pokcik baru yang aku x kenal..hehe..Ape yang bestnya sementara tunggu waktu buka puasa nie..hehe..bagi aku, hal yang paling menyeronokkan adalah round-round satu kampung naik motor sambil hirup udara segar.

Rimas weh,,kalau cenggini lah keadaannya..=/

 Actually, semua orang pun suka round-round bazaar carik fudstuff yang menyelerakan sambil tabur duit pada tauke air yang jual air paip kaler2 tu..hehe..(mohon jangan terasa sapa-sapa yang baca nie)..tapi aku pulak tak minat nak pergi bazaar time bulan puasa nie. Aku gelar masuk bazaar nie ibarat main ragbi. Dah lah kene berasak dengan ramai orang. Belum hidu bau ketiak masing-masing lagi. Makanan yang dijual pun suspicious tahap hygienenya..Semua orang pun nak makan makanan yang bersih kan betul tak..

Air teh dgn kupee lagi layan..hehe
So, aku prefer masakan mak daripada makanan yg ntah pape kat bazaar tuh..hehe..in facts, bleh save duit untuk raya nanti..huhu..Berbalik pada tadi, ibarat orang kata, Sambil menyelam, Minum sekali airnya..hehe. Maksudnya, sambil aku jenjalan tuh, sekali aku menikmati bau-bauan makanan yang berlegar kat ruang udara..fuhh, nikmat beb. Setiap rumah pun ada baunya. Orang kampung aku memang jaguh masak. Cayalah, semangat Johorean katakan..mostly, pemenang masterchef pun born from Southern of Malaysia mean Johor laa..hehe..ex : Dr. Ezani and the latest one is Syura..cayalah..hehe..Bila aku dapat hirup udara best nie, tu yang kira extra tuh..dah lah dapat bau macam-macam yang sedap-sedap dapat angin segar lagi. As compare dengan turun bazaar, dah kene berasak-asak..bau pun dah ntah pape dah dengan campur bau ketiak orang macam-macam pesen..haish..fatigue aku dibuatnya..Lagi bila bekenan dengan sesuatu makanan tuh, terpaksa keluar duit..hah tu yang paling x best tuh..
Apa lagi yang menarik bulan ramadhan. Ya, time bulan Ramadhan nie jugak, aku memang sedia-sedia dah Google macam-macam resepi biskot Ghaye. Hah, mase nie lah kita berpeluang nak try skill kita dalam seni membuat kuih ghaye..hehe..Bila pagi x bleh rasa, bila malam tuh lepas terawih, hah, pa lagi siap-siap lah berperang dengan lidah..hehe, macam-macam eksperimen aku jalankan dengan akak aku..hehe..Bila dah jadi tuh yang best, tiba time raya nanti, bleh lah aku placing2 berbangga dengan berkata, "eh itu kuih yang paling sedap tuh hasil air tangan kau..hehe", pehh..pastu semua orang pun puji..habis tetas jahitan seluar aku kena puji nanti..haha..Kat rumah aku nie, kuih peveret yang mesti ada mostly every year mestilah kuih  Honey Cornflakes..Peh,sedap habis kuih tuh..Bak kata Papa Joe (masterchefMY).."bila makan habis meletop-letop dalam lidah nie..haha"..
Okeylah, dah dekat berjam..eceh,berjam lagikan..hehe..dah lama dah aku menelaah blog nie. jam pun menunjukkan dah nak masuk waktu buka puasa, ape lagi, jomlah kita buka ramai-ramai dulu.,.hehe..last words, untuk semua blog reader yang beragama Islam, aku ucapkan Selamat Berbuka Puasa..Wasalam..=)

selamat Berbuka semua..=)


@ShafikFashah

No comments:

Post a Comment