Sungguh,,Aku HAnya Manusia Biasa =P

Assalamualaikum Semua...
,,Hari yg bosan..ape nak buat,x semestinya tiap2 hari yang kita lalui akan cerah bersinar..ada kalanya mendung juga yang melitupi..Hari nie hari Isnin,hari keramat yang amat dibenci oleh semua kakitangan Kerajaan mahupun Swasta sebab bermulanya rutin mingguan yang memenatkan demi mencAri sesuap nasi..
..Kerja yang biasa dilihat bertimbun di atas desk pejabat,ape yg aku harus buat hari ini..Akak yg menjadi guide aku di ofis tu belu menunjukkan batang hidung,,haish bengang jugak dok sandar2 kat dinding sedangkan orang lain sibuk kehulu kehilir dengan task masing2,,nak buat apa nie supaya x nmpak mcm brader yg curi tulang??..
selangkah kebilik staff2 lain..tanyalah kerja sambilan yg dapat aku buat semntara tunggu ofis guide aku datang.
Maklum lah,excited sangat,first time kerja di sektor awam..bukan calang2 orang yang boleh apply sektor awam nie tau..ade mase je aku mesti x senang duduk diam,,bergerak sane sini mencari orang yang perlukan bantuaN.
dah name pun OnJobTraining,mestilah kerja aku membantu staff2 lain dalam menyelesaikan hal2 yg remeh..
..penat mencari..semua x ade kerja yg nak diberi til aku sampai meja Sis ****,aku dapat task kee in data!!wow!!finally...x adelah aku tanam anggur lg pas nie..okey,malang skali..kerja tu x sempat aku siapkan,aku terpaksa membantu akak ofis guide selesaikan tugasan task force yg lebih mencabar..terpaksalah aku ignore for awhile kerja td..pejam celik pejam celik,jam menunjukkan pukul 6 petang(waktu Malaysia)..Home Time!..agak kalut apabila x sesempat menyiapkan task sambilan td..
oke..aku carry smapai rumah lah,,mane tahu dapat pinjam laptop abg aku yg baik hati n easy looking tu,,hehe..
jgn marah2,,x baik untuk kesihatan..
dipendekkan cerita (aku dah ngantuk,sok nak kerja),,akak aku x senag dengan aku bila aku bawa balik task tu,,pdhal aku hampir siap menyelesaikan task tu yg boleh lah di klasifikasikan banyak jugak,,malangnya..dengan bebelan dia yg kononnya aku x mengikut etika kerja (bawa balik kerja ke rumah)..aku x sedar yg bateri latop dah running off..x sempat nak save,,laptop dah shut down,,argh,,frust gilerr aku!!!punca lah akak aku nie, x memahami langsung aku sebagai budak baru kat ofis tu,,aku just nak perform n proof kat die orang yg aku boleh berjaya..mak aku salu judge akan apperarance aku yg agak berisi akan membuatkan aku down selama-lamanya..aku x pernah lupa ape yg mak aku cakapkan tu,,aku x kan pernah mengalah n akan buktikan kat dia orang yg orang gendut macam aku nie boleh berjaya..Allah tidak memandang Hambanya pd aspek luaran semata2..Walaupun aku agak kecewa dengan sikap akak aku yg sering membabi buta dalam merancang apa yg ingin dilakukan,dia tetap akak aku..memandangkan aku kini menumpang di kediamannya..baiklah akak,saya akan menurut segala perintah akak..saya seday siapa saya disini..

'Buah cempedak di luar Pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan'

..Moral of The story : X perlulah marah2 dan sebuk membetulkan kecacatan dan kekhilafan orang lain kerana pada hakikatnya,itulah diri kita yg sebenar yang pernah kita lalui. Bezanya,tiada siapa yang membetulkan kita pada masa itu..jadi, kita tidak pernah berasa terkeluar dari lingkungan zon selesa..fikir-fikirkanlah =P

@ShafikFashah

No comments:

Post a Comment