..Kawan lama, tak pernah lupa..=P

Assalamualaikum...
..oke,,first of all, entry nie taklah intersting mcm Justin Bieber tweet Selena Gomez atau Miley Cyrus,,so, pada  para pembaca, minta maaf awal2..kalau sudi baca, terima kasih daun keladi, kalau tak nak baca, just ignore it..buat2 tak nmpak sudey..aku hanya sekadar berkongsi, tak slahkan berblogging..hehe..
oke,,macam biasalah,,kalu blogging malam-malam nie, tak lain tak bukan..tak boleh tidorlah..
Ape yang nak citer pada entry kali nie,,something special lah, pasal kawan yang tak pernah menjangka akan menjadi kawan yang akrab,,huhu..macam mimpi lak bila aku jadik kawan akrab pada dia lha kan,,huhu
    oke..tak nak nonsense panjang..

     ...dulu...
     ,,aku daftar masuk tahun 1 di Sekolah Kebangsaan Seri Yong Peng.Touching jap..rindu zaman sekolah, tak sangka dah tamat dah pun zaman persekolahan, rasa mcm baru smalam daftar masuk sekolah..
     ,,oke, gembira bila dapat masuk satu kelas dgn kawan karib time kat Tabika KEMAS dulu..tapi, biasalah..tempat baru, kawan2 pun sume mesti baru2 jugak kan..time recess pegi lepak kat kantin..tibe2 ade sorang hero malaya yang bajet gangster dok sebok psiko2 member aku..pe lagi..hati panass lah..oke fine..start from that moment, officially aku dgn hero malaya tue jadik musuh ketat..actually, bukan aku musuh ketat si hero malaya tue,,member karib aku act..
    ,,k lah,,kira aku terjebak sekali lah..hari demi hari berlalu..tahun demi tahun kami lalui..seronok bila kenang balik zaman sekolah dulu-dulu..
    ,,okelah..tak boleh nak sembunyi lagi..kami tetap bermusuhan dengan hero malaya..lagi menyirap bila hero malaya ada sekutu karib..ades..menci, menci...tiap2 hari terpaksa hadap hero malaya dengan sekutu dia...
    ,,pejam celik pejam celik..dah dpt result UPSR..sedih gak lah..macam tak terasa bila dah nak berpisah dengan cikgu-cikgu tersayang dengan teman-teman seperjuangan..paling sedih bila terpaksa melangkah pergi meninggalkan sekolah dan memulakan hidup baru..oke..my happy journey begin..aku dapat surat tawaran masuk sekolah lain yang jauh dari rumah,,k fine,,mula2 sedih sebab nak tinggalkan famili,,tak tipu, memang menangis.Apa nak buat, itu dah takdir aku,,oke, rase seronok bila dah x payah hadap muka Cik hero malaya..seih jugak berpisah dengan kawan karib..oke..surrounding baru..

~ En Ikmal, kawan karib aku ler nie, amekaw!..skunk kat PLKN..hahaha...~
 
 ,,hari bersilih ganti, lama-lama sosuai dengan environment sekolah baru..k fine..Al-kisah..kegembiraan yg dikecapi diragut tatkala hero malaya tunjuk muka kat sekolah baru aku..oke..terimalah hakikat yg dia masuk kelas sebelah kelas aku,,oke,,lega bukan satu kelas..sekali lagi, mate terbeliak!!baru nak tarik nafas lega..x jadik sudah..tengok!hero malaya dok satu dorm dgn aku kat Ostel..masak..masak...
    ,,Okelah,,mengaku, cerita lama berulang..gaduh punya gaduh, miracle..tak sangka lame-lame jadik akrab pulak..oke..tak tipu..memang sweet, itulah namanya persahabatan..namun, dalam manis ada pahit jua yang terpalit,,oke, lega bila dah masyukk dgn Cik hero malaya..tapi..
   tak sangka, aku dah makin renggang dgn kawan karib aku..sedih kejap..oke, hidup mesti diteruskan..
paling tak bleh blah..kawan karib aku jadik bestfriend dgn sekutu hero malaya suatu masa dulu..oke..mungkin satu kebetulan,,tapi percaya itu ketentuan Illahi..
   ,,waktu berlalu terus meninggalkan memori semalam..sedar tak sedar, macam baru semalam jek PMR berlalu..oke, terima hakikat hero malaya pergi meninggalkan aku sorang2 kat sekolah tue..tabahkan hati biarpun keseorangan..jalani hidup yang mendatang dengan hati yang tenang...pejam celik pejam celik..SPM telah berakhir,,Oke, hepy sangat-sangat..zaman persekolahan berakhir jua..dalm gembira ada sedih..sedih bila terpaksa tinggalkan semua kenangan pahit,manis time kat asrama dulu..tinggalkan kelas yg kosong disebaliknya jerit hilai tawa rakan2 bersemadi di situ, tinggalkan Dewan Makan yang tersirat 1001 kisah perjuangan yang kekal abadi, Katil dan juga dorm yg terus bersemadi dalam ingatan, Ampai yg tak pernah jemu melampaikan (oke,,maaf, bahasa persendirian..) hamparan kain..court futsal, tempat mencorakkan jati diri,,oke rindu tue semua..tapi paling penting adalah whole kawasan asrama dan sekolah yg telah banyak mengubah diri aku and mengajar aku untuk menjadi seorang manusia yg berguna..Tanks..



~ En Shahril @ Hero Malaya,,dushh,dush,,, ~

   ..di balik semua cerita indah,,aku bersyukur kerana mengenalinya..di asrama tempat kami bergurau senda..oke, serius, rindu nak gelak2 same hero malaya dgn kawan2 lain dekat asrama..duduk kat meja batu time bulan terang,,sAmbil pakai kain gombang dengan baju melayu..citer-citer pasal masa depan..oh,,shuweettt..
    ..sume tue dah berakhir..mungkin akan berulang,,esok,,siapa tahu..oke, btw, tanks asrama atas khidmat menyatukan tali persahabatan antara aku dengan hero malaya..semoga persahabatan kami diberkati Allah..
untuk hari esok yang belum tahu..aku harap yg terbaik untuk diriku senantiasa,,InsyaAllah.
    ,,okeylah, by the way, entry pada kali nie bukanlah tentang potpet potpet bla,bla,bla...
 cume nak share tentang indahnya kisah persahabatan aku,kawan karib,hero malaya dgn sekutunya..oke, moga-moga ada hikmah disebalik apa yg berlaku..tamatkan pena dulu,Assalamualaikum..=P


                                                       
                                            ~ En Syihabudin, err..spoiler lah mamat nie,,huhu ~


p/s : moral of the story, persahabatan itu umpama jari yang terluka,bernilainya jari kita, hilangnya tiada ganti..oleh itu, hargailah seorang sahabat seumpama kita menyayangi jari kita,,fikirkanlah..=P








                                                             
                                                                                                             
                                                                                                       

@ShafikFashah

No comments:

Post a Comment